Nytt nummer av søkelys på arbeidslivet

Finner vi den samme kjønnsforskjellen i korttids- som i langtidssykefraværet? En studie som publiseres i årets første utgave av Søkelys på arbeidslivet viser at selv om kvinner har noe høyere korttidssykefravær enn menn, er kjønnsforskjellen klart mindre enn hva som er tilfellet for langtidssykefraværet.

I artikkelenSosiale og demografiske variasjoner i korttidssykefraværetviser Arne Mastekaasa at korttidssykefraværet varierer mindre mellom kvinner og menn, mellom alders- og utdanningsgrupper og mellom kvinner med og uten barn enn langtidssykefraværet. Resultatene stemmer med det man kan vente ut fra kunnskap om fordeling av sykdommer og plager i befolkningen. For eksempel bidrar muskel- og skjelettplager og psykiske plager trolig til en markant kjønnsforskjell i lengre sykefravær, mens luftveisplager slår mer likt ut i kvinner og menns sykefravær og gir mindre kjønnsforskjell i korttidssykefraværet.  

I artikkelenLavere organisasjonsgrad – et spørsmål om nykommere?undersøker Kristne Nergaard, Erling Barth og Harald Dale-Olsen om den synkende oppslutningen om arbeidstakerorganisasjonene i Norge siden midten av 1990-tallet skyldes at nykommere på arbeidsmarkedet, som ungdom og innvandrere, sjeldnere er organisert enn andre arbeidstakere. De finner at det særlig er aldersgruppen 35-49 år som har lavere organisasjonsgrad enn før, og at nedgangen i stor grad bunner i strukturelle endringer, som endringer i næringsstruktur og bedriftsstørrelse.   

Hvilke mål er best egnet for å måle arbeidsledighet blant ungdom? I artikkelenUngdomsarbeidsledighet i Nordenviser Karsten Albæk, Rita Asplund, Erling Barth, Lena Lindahl og Kristine von Simson at både nivået på arbeidsledigheten, forskjellen mellom de nordiske land og Norges plassering i en internasjonal sammenheng varierer med hvilket mål som benyttes. For eksempel har det betydning om man regner arbeidsløsheten i prosent av befolkningen eller arbeidsstyrken og om man holder studenter utenfor i beregningene eller ikke.  

Andre artikler i Søkelys på arbeidslivet nr 1-2 2015

Dialogbasert sykefraværsoppfølging blant innvandrede arbeidstakere
Anne Britt Djuve, Anniken Hagelund og Hanne C. Kavli

Gradering av sykmeldinger – hvilke problemer løser det?
Anne Skevik Grødem og Julia Orupabo

Konfliktforståelse og konflikters konsekvenser i norske kunnskapsbedrifter
Kåre Hansen, Solfrid Mykland og Marianne N. Solbakk

Hvorfor så få kvinner på toppen i norsk næringsliv? En analyse av hva topplederne selv sier
Sigtona Halrynjo, Ragni Hege Kitterød og Mari Teigen

Vikarbyrådirektivet: liberalisering eller likebehandling?
Ann Cecile Bergene og Keith D. Ewing

På nett – hvor lett? Bruk av nettbaserte informasjonstjenester om pensjonsrettigheter blant ansatte i privat sektor
Åsmund Hermansen og Tove Midtsundstad

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 15. mai 2015 12:16