Ny bok om trygdeordningen som ikke lot seg rikke

Anniken Hagelund har skrevet om sykefraværets politikk i en ny bok utgitt på Cappelen Damm. I boka diskuterer hun spørsmål som hvorfor debatten om sykefravær vekker så mye følelser, og hvorfor vi aldri kan bli enige om hvorvidt sykefraværet er høyt eller ikke.

Syketrygd og sykefravær har lenge vært kontroversielle temaer i norsk politikk og samfunnsdebatt. Til tross for mange krav om endring og innstramming, har syketrygden vært en usedvanlig robust trygdeordning, slår Hagelund fast i sin nye bok.

I følge forfatteren har grunnprinsippene om full lønn fra første fraværsdag og to ukers arbeidsgiverfinansiering knapt latt seg rikke. Samtidig slår hun fast at det har skjedd store endringer i sykefraværsoppfølgingen og i måten vi forstår og diskuterer sykefravær på.

Boka handler om hvordan sykefraværspolitikken har utviklet seg siden dagens sykepengeordning ble innført i 1978. Ved å anvende begreper og innsikter både fra institusjonell teori, diskursanalyse og komparative velferdsstudier gir boka nye innsikter om spørsmål som hvordan sykefravær har blitt forstått og debattert til ulike tider, og hvorvidt avtalen om inkluderende arbeidsliv har bidratt til å avpolitisere sykefraværspolitikken eller ikke.

Av Moland Jørgen Herluf (j.h.moland@samfunnsforskning.no)
Publisert 28. apr. 2014 14:25 - Sist endret 11. des. 2017 11:15