Lokalvalgdagen – nytt prosjekt om kvinner i lokalpolitikken

Hvorfor varierer kvinneandelen i kommunestyrene så mye, og hva kan bidra til en jevnere kjønnsbalanse? Dette er tema for et nytt prosjekt som skal ledes av Institutt for samfunnsforskning.

En sentral del av prosjektet er kunnskapsformidling til kommuner med lav kvinneandel. Målet er at partiene og kommunestyrene i disse kommunene skal drøfte utfordringen og mulige tiltak. I noen tilfeller vil partiene være i stand til å gjøre noe, i andre tilfeller er det andre enn partiene som avgjør.

- Vi vet at partiene gjennom nominasjonsprosessene og i valgkampen kan fremme kvinners representasjon i lokalpolitikken, men vi vet også at velgerne har det siste ordet, sier prosjektleder Signe Bock Segaard.

Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom forskere fra Uni Rokkansenteret og Institutt for samfunnsforskning i forkant av de lokale partilagenes nominasjoner til kommunestyrevalget i 2015. En stor del av prosjektet består i å reise rundt til de kommunene som har takket ja til å delta i det KMD-initierte prosjektet «Lokalvalgdagen». Alle kommuner som har mindre enn 30 prosent kvinneandel i sitt kommunestyre, i alt 72, er invitert til å delta.

- Tanken er at vi skal delta på et kommunestyremøte der vi formidler hva politikerne kan gjøre for å fremme kvinnenes representasjon i nettopp deres kommune. Formidlingen vil basere seg på en kunnskapsstatus, der vi oppsummerer forskningen på området med vekt på betydningen av partienes nominasjoner og velgernes personstemmer, sier Bock Seegard. Hun legger til at opplegget skal tilpasses den enkelte kommune, og hva som har ført til en lav kvinneandel i hvert enkelt tilfelle.

- Det er viktig å se denne utfordringen i sin lokale kontekst. Kanskje lav kvinneandel er uttrykk for en langvarig tendens eller kanskje den lave andel bare er et engangstilfelle, sier Jo Saglie, som også er en del av forskerteamet. Saglie understreker samtidig at det i noen partier er tradisjon for at kjønn er et viktig hensyn når kandidatlistene skal avgjøres, men ikke i alle. Så de ulike partienes representasjon i kommunestyret har også betydning for kvinneandelen, fastslår Saglie.

Prosjektet er finansiert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og avsluttes våren 2016 med overlevering av en effektevaluering.

Av Moland Jørgen Herluf (j.h.moland@samfunnsforskning.no)
Publisert 5. feb. 2014 09:21