Eldre havner bakerst i køen

Omfanget av hjemmetjenestene har økt betydelig de siste 20 årene, men hele økningen har stort sett blitt brukt til omsorgs- og pleietrengende under 67 år. De eldste taper kampen om helse- og omsorgskronene mot yngre pleietrengende.

Pleien til de over 80 år står på stedet hvil. Forskerne Anne Skevik Grødem ved Institutt for samfunnsforskning og Heidi Gautun ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har utført en undersøkelse blant ledere i pleie- og omsorgssektoren, bestillerkontor og tjenesteledere i fem norske kommuner. Forskerne peker på tre hovedforklaringer på denne utviklingen:

For det første oppfatter kommunene de eldre som mer beskjedne og engstelige for å stille krav, dermed brukes det også mindre ressurser på denne gruppen.
Den andre forklaringen er at eldre antas å ha andre behov enn yngre. Målet med hjemmetjenestene er å sette folk i stand til å leve et normalt liv, og hva som anses som et normalt liv varierer med alderen.

– Man legger til grunn at yngre brukere har en høyere standard for personlig hygiene enn eldre, at de har større sosiale behov og trenger flere rutiner når det gjelder jobb og skoler. Det bidrar til at flere ressurser settes inn mot de yngre, sier Anne Skevik Grødem.

For det tredje ser det også ut til at kommunene ser på pleie- og omsorgstjenester til yngre mer som en investering.

– Den rådende oppfatningen i kommunen er at hvis de yngre får støtte og opplæring i dag, klarer de seg bedre i morgen. Helse- og omsorgstjenester til eldre, som ble sagt å ha livet bak seg, kan ikke begrunnes på samme måte, sier Grødem.

Les hele saken på  forskning.no

Av Hammer Ann-Elisabeth (a.e.hammer@samfunnsforskning.no)
Publisert 8. sep. 2014 14:55