2014

Publisert 10. des. 2014 16:48

I mange av landets kommuner er få kvinnelige politikere med der beslutningene tas, nemlig i kommunestyret. Forskere fra Institutt for samfunnsforskning har sammen med kolleger fra Uni Research Rokkansenteret reist land og strand rundt for å formidle kunnskap, og få partiene og kommunestyrene til å drøfte mulige tiltak.

Publisert 19. nov. 2014 08:56

Erfarne kvinnelige nettdebattanter sier man må være hardhudet og tåle ubehageligheter hvis man vil delta i debatter i sosiale medier. Noen kvinner blir over tid mer tilbakeholdne med ytringer de vet kan provosere, viser en fersk rapport som inngår i prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge.

Publisert 18. nov. 2014 17:24

I dag lanserer ISFs forskere sammen med samarbeidspartnere fra Universitet i Oslo (IMK), FAFO, TNS Gallup, og advokat Jon Wessel Aas rapporten "Status for ytringsfriheten i Norge" i anledning avslutningskonferansen for prosjektetStatus for ytringsfriheten i Norge - Fritt Ords monitorprosjekt med en heldagskonferanse på Litteraturhuset

Publisert 10. nov. 2014 13:30

Institutt for samfunnsforskning (ISF) søker PhD.-kandidat til prosjektet « Disruption, Social Capital and Resilience: A Longitudinal and Comparative Approach».       

Prosjektet er komparativt, og skal undersøke hvordan erfaringer med terror påvirker sosial kapital og resiliens i Norge, Finland, Spania og USA. 

Publisert 3. nov. 2014 11:10

Kronikk i Sunnmørsposten av forsker Guro Ødegård ved Institutt for samfunnsforskning.

I den senere tid er det satt fokus på mulige årsaker til lav kvinnerepresentasjon i en rekke kommunestyrer i Norge. I etterkant av et foredrag jeg holdt i Sykkylven kommunestyre, har det avstedkommet en debatt som har dreid seg bort fra sakens kjerne – hvordan skape en mer likestilt lokalpolitikk – til å omhandle om det eksisterer hersketeknikker eller ei. Hvem er i så fall skikket til å svare på dette?

Publisert 21. okt. 2014 17:39

En innføring av personvalg ved stortingsvalg vil føre til en endring av norsk politikk. Det vil bety en forskyvning av makt fra partiene til velgerne over hvem som blir valgt inn på Stortinget. Rapporten lanseres i dag på et frokost-seminar hos ISF, med kommentarer fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.  

Publisert 16. okt. 2014 11:19

Forholdet mellom velgere og stortingsrepresentanter er et stadig tilbakevendende tema i offentlig debatt.
Ulike syn på hva som er «god representasjon» brytes mot hverandre. Handler det om representantenes formelle kompetanse og politiske erfaring, ulike sosiale gruppers nærvær, eller primært det å speile velgernes politiske interesser og holdninger via politiske partier?

Publisert 13. okt. 2014 14:40

En fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning viser hvordan urfolk og nasjonale, etniske og religiøse minoriteter er beskrevet i læremidler. Forskerne har også sett på hvordan innvandring og flerkulturelle samfunn, antisemittisme, fremmedfrykt, rasisme, ekstremisme, terrorisme og radikaliseringsprosesser er behandlet.

Publisert 8. sep. 2014 14:55

Omfanget av hjemmetjenestene har økt betydelig de siste 20 årene, men hele økningen har stort sett blitt brukt til omsorgs- og pleietrengende under 67 år. De eldste taper kampen om helse- og omsorgskronene mot yngre pleietrengende.

Publisert 20. aug. 2014 14:26

Facebook er den eneste debattarenaen på nettet med jevn kjønnsfordeling. Både på Twitter, i blogger og i andre sosiale medier er det en klar overvekt av menn.

Publisert 20. aug. 2014 13:56

Inviterte gjester til Sensommertreffet er velkommen i Munthes gate 31 kl 15.30 onsdag 20. aug.

Det faglige programmet starter kl 16.00.

Velkommen!

Publisert 24. juni 2014 10:17

Befolkningen har stor tillit til gjennomføringen av valg i Norge, og også til internettvalg er tilliten høy. Det er bred enighet i befolkningen om at internettvalg bør være mulig i fremtidens Norge, viser en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

Publisert 12. juni 2014 14:20

Med utgangspunkt i registerdata har forskere ved Københavns Universitet studert deltakelsen ved det danske kommunevalget 2013. Resultatet er to rapporter- en deskriptiv analyse av valgdeltakelsen og en effektevaluering av ulike mobiliseringstiltak som ble prøvd ut for å øke deltakelsen ved valget.

Publisert 13. mai 2014 14:23

Utstillingen Be Democracy åpner 14. mai. Den er Nobels Fredssenters store satsing i Grunnlovsjubileet. Den utforsker hvordan sosiale medier endrer demokratiet i Norge og internasjonalt. Institutt for samfunnsforskning er faglig samarbeidspartner for utstillingen, og har vært med i hele prosessen, fra idéutvikling til ferdige tekster på veggen.

Publisert 28. apr. 2014 14:25

Anniken Hagelund har skrevet om sykefraværets politikk i en ny bok utgitt på Cappelen Damm. I boka diskuterer hun spørsmål som hvorfor debatten om sykefravær vekker så mye følelser, og hvorfor vi aldri kan bli enige om hvorvidt sykefraværet er høyt eller ikke.

Publisert 11. apr. 2014 14:50

Instituttet vant frem med 3 av 4 søknader på forskningsrådets program for Velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM). Disse skal se på alt fra det kjønnsdelte arbeidslivet og velferdsstatens migrasjonsutfordringer, til hvordan en liten og åpen økonomi som den norske kan forbli konkurransedyktig.

Publisert 4. apr. 2014 10:43

Økende barnefattigdom gir ingen grunn til panikk, men all grunn til bekymring. Det handler om å ha et realistisk forhold til mål og målsetninger, sier Axel West Pedersen i sin kronikk i NRK Ytring 3. april.