AVLYST - Vilhelm Auberts minneseminar 11. november: Margaret Archer

Av uforutsette årsaker må vi dessverre avlyse årets aubert-arrangement. Dette gjelder både minneseminaret på ISF og minneforelesningen på UiO. 

Bilde av rofessor Margareth Archer med et bilde av Vilhelm Aubert i bakgrunnen

TALER: Professor Margareth Archer holder Vilhelm Auberts minneforelesning 2022. 

Margaret Archer, professor emeritus ved Universitetet i Warwick , holder årets Vilhelm Aubert minneforelesning på Universitetet i Oslo 10. november og innleder til seminaret "Conceptualizing the Human Person" på Institutt for samfunnsforskning 11. november. Begge er åpne for alle. 

Margaret Archer har gjennom hele sitt virke befattet seg med sosiologiens grunnlagsproblemer, slik som forholdet mellom aktør, struktur og kultur, og mellom stabilitet og endring.

Hennes «morfogenetiske» tilnærming sprang ut av en undring over hvorfor ulike lands utdanningssystemer er så forskjellige, og over hvorfor utdanningssosiologer, slik som Bourdieu, var så lite opptatt av å forklare slike forskjeller. Den morfogenetiske tilnærmingen søker å forklare hvordan institusjoner har blitt til over tid, i et samspill mellom aktører, strukturer og kultur, og spesifiserer konkrete metoder for å gjøre dette.

Archer har satt sitt preg på utviklingen av den kritiske realismen innenfor filosofi og sosiologi, sammen med navn som Roy Bhaskar og Andrew Sayer. Hun var den første kvinnen som ble valgt som leder av den Internasjonale Sosiologforeningen (ISA). Archers verk om utdanningssystemer, Social Origins of Educational Systems, utgitt i 1979, har blitt en klassisk tekst. Helt nylig, i 2022, har hun utgitt bok om det norske utdanningssystemet, i samarbeid med norske utdanningsforskere: The Morphogenesis of the Norwegian Educational System: Emergence and Development from a Critical Realist Perspective

Margaret Archer is Emeritus Professor of Sociology at the University of Warwick. 

Program

Forelesning torsdag 10. november
kl. 14.15–16.00

Sted: Trygve Haavelsmos auditorium 7, Eilert Sundts hus

Margaret Archer: "How Social Structure Influences Human Agents”


Mottakelse med servering torsdag 10. november
Kl. 16.00 - 18.00

Sted: Niels Treschows hus, 12, etg. (Niels Treschows hus HF-12 Selskapslokalet (BL081224)

Les mer om forelesning og mottakelse på UiOs nettsider her:
Auberts minneforelesning 2022


Seminar fredag 11. november
kl. 10.00–12.00

Sted: Institutt for samfunnsforskning, Munthes gate 31

Åpent seminar: "Conceptualizing the Human Person"

Meld meg på seminaret her eller i skjemaet under.  

 

 

Vilhelm Auberts Memorial Lecture

Vilhelm Auberts Memorial Lecture er et felles arrangement mellom Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS), UiO og Institutt for samfunnsforskning, der fremragende internasjonale akademikere inviteres til Oslo for foredrag og debatt. I 2022 ville Vilhelm Aubert ha feiret 100 år. 

Signaturtrekket til Vilhelm Aubert

Publisert 10. okt. 2022 16:13 - Sist endret 3. aug. 2023 13:08