Nye tall fra Stortingsvalgundersøkelsen

Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte nye tall fra Stortingsvalgundersøkelsen.

Les mer om stortingsvalget i 2021:

Se opptak av pressekonferansen

Dette er noe av det du får svar på: 

  • Hva var de viktigste sakene for velgerne ved stortingsvalget 2021? Hvilken betydning hadde klimasaken, pandemihåndteringen, sosial ulikhet, skattepolitikk, energipolitikk ved fjorårets valg?
  • Partienes sakseierskap, deres troverdighet på ulike politikkområder, er med på å forklare valgresultater. Ser vi her en slitasje for de tidligere regjeringspartiene, Høyre, KrF og Venstre? Mobiliserer Sp på mer enn distriktspolitikk?
  • Kan Rødts gode resultat forklares av økt sakseierskap på sysselsetting, økonomisk fordelingspolitikk, eller andre saker? Har pandemien endret partienes sakseierskap til helsepolitikk?
  • Stortingsvalgundersøkelsen har solide tall på velgeroverganger mellom partier fra 2017 til 2021. Disse presenterer vi også, samt velgernes sosiale bakgrunn. Hva er den sosiale sammensetningen til partier som gikk frem ved valget, slik som Sp og Rødt. Hva med de som mistet velgere fra 2017, slik som Høyre og Frp?

UTGÅR: Nettsiden vil bli lansert ved en senere anledning. Vi lanserer ny nettside om valgforskning. På nettsiden finner du valgdata fra den norske valgforskningens begynnelse og frem til i dag. Her finner du blant annet tall og grafiske fremstillinger av valgresultater, data om partiene, de viktigste sakene for velgerne og hvilke velgergrupper som stemte hva  

Innlegg av:

  • Øyvin Kleven, senior statistikkrådgiver, SSB
  • Johannes Bergh, leder av Stortingsvalgundersøkelsen, ISF
  • Spørsmål fra salen
Publisert 9. mars 2022 14:23 - Sist endret 19. mai 2022 16:12