Akademisk ytringsfrihet i Skandinavia: Pizza og panelsamtale

Bilde av Anine Kierulf, Peter Munk Christiansen og Bo Rothstein

Tid: onsdag 6. april klokken 17:00 - 18:00. Matservering fra 16:30. 
Sted: Institutt for samfunnsforskning, Munthes gate 31, Oslo

Diskusjonen om akademisk ytringsfrihet går med høy temperatur i Norge og i våre skandinaviske naboland. Mens frontene har vært steile i Danmark etter Folketingets kontroversielle vedtak om «overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer», vurderer svenske politikere lovendringer etter flere trusler mot svenske epidemiologer under korona-krisen. Her i Norge går debatten for tiden for fullt etter Kierulf-utvalget nylig leverte sin NOU til regjeringen.  

6. april gjester ISF tre skandinavere med sjeldent god innsikt i akademia og ytringsfrihetens kår.

Vi spør:

  • Hva er status for den akademiske ytringsfriheten i Norge, Sverige og Danmark?
  • Hva går konfliktene i offentligheten ut på?
  • Er utfordringene ulike ut i de tre skandinaviske landene?

Du får høre:

  • Bo Rothstein, professor emeritus ved Institutt for statsvitenskap og Quality of Government Institute ved Universitetet i Gøteborg. Rothstein er en aktiv bidragsyter i svensk offentlighet, og har mottatt utmerkelser for sitt forsvar for akademisk ytringsfrihet i Sverige. 
  • Peter Munk Christiansen, professor og leder ved Institut for Statskundskab ved Aarhus universitet. Christiansen har gjennom flere år spilt en sentral rolle i dansk offentlighet og akademia, blant annet som direktør for det danske forskningsrådet og som medlem av en rekke offentlige utvalg, herunder den danske maktutredningen.
  • Anine Kierulf, jurist og førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Kierulf har utmerket seg som en sterk forskningsformidler og offentlig stemme i spørsmål om menneskerettigheter og ytringsfrihet. Hun leder Ekspertutvalget for akademisk ytringsfrihet.

Ordstyrer er Kjersti Thorbjørnsrud, forsker ved Institutt for samfunnsforskning og leder for Status for ytringsfriheten i Norge.

Etter innledninger fra de tre panelistene, åpnes det for samtale og spørsmål fra salen. Rothstein er med på skjerm, mens resten møter fysisk.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi byr på pizza og mineralvann fra klokken 16:30. Panelsamtalen starter klokken 17:00. 

Meld deg på her eller i lenken øverst. Påmeldingsfrist 5. april 

Publisert 30. mars 2022 10:56 - Sist endret 11. aug. 2022 13:14